In dit Huishoudelijk Reglement (in het vervolg afgekort tot HR), zoals vastgesteld in de algemene vergadering (afgekort tot ALV) van de huurdersvereniging Middelhout d.d. 12 oktober 2007 worden een aantal (leef)regels vastgelegd, waar de leden-huurders (cf Statuten, art.4) zich aan dienen te houden. Ook niet-leden-huurders worden geacht zich aan het HR te conformeren, zodra de huurovereenkomst is getekend. Dit HR wordt derhalve door de verhuurder bijgevoegd bij de huurovereenkomst.
Onder een niet-lid-huurder wordt verstaan een huurder die zich (nog) niet heeft aangesloten bij de huurdersvereniging.
Huurders en eventuele medebewoners zijn verplicht zich te onthouden van storende luidruchtigheid en van het onnodig verblijf in gemeenschappelijke gedeelten, alsmede het daarin plaatsen van voorwerpen anders dan in de daarvoor bestemde ruimten. Na etage-overleg kan een uitzondering worden gemaakt voor verfraaiingen (bijv. bloembakken en wandversieringen).
De huurders zijn verantwoordelijk voor hun bezoekers. In verband met mogelijke ongewenste bezoekers dienen alle gemeenschappelijke deuren te allen tijde goed afgesloten te blijven.
Het tot ieders tevredenheid samen leven in een flatgebouw vergt een aantal algemene leefregels. Zo is het verboden om:
a. muziek of ander geluid te maken op zodanige wijze dat het hinderlijk is voor andere bewoners;
b. tussen 20:00 uur en 08:00 uur alsmede op zon- en erkende feestdagen, bouwwerkzaamheden te
verrichten die storend zijn voor andere bewoners (bv. boren en hameren);
c. op zichtbare wijze wasgoed of andere dergelijke zaken buiten op te hangen;
d. bloembakken aan de buitenzijde van het balkon op te hangen;
e. uitstekende voorwerpen, (zoals bv. schotelantennes) aan te brengen zonder voorafgaande toestemming van het bestuur en de verhuurder;
f. duiven, kraaien en soortgelijke vogels te voeren vanuit de ramen of vanaf het balkon; een uitzondering wordt gemaakt voor vogelhuisjes bedoeld voor kleine vogels zoals koolmeesjes; bij strenge winters kan van dit verbod worden afgeweken;
g. te roken in de algemene ruimten.
Deze zijn:
a. Parkeren. Er dient te worden geparkeerd op de daartoe bestemde plaatsen. Vrije toegang voor ambulance en brandweer moet gegarandeerd zijn.
b. Alle algemene ruimten en verkeersruimten moeten vrij gehouden worden;
c. Garages en bergingen. De garage mag alleen gebruikt worden ten behoeve van de stalling van voertuigen en niet als opslagplaats van banden e.d.. De bergingen en vluchtwegen moeten altijd goed bereikbaar blijven;
d. Huisdieren. Huisdieren zijn toegestaan mits deze geen overlast veroorzaken. Honden dienen binnen het flatgebouw en op het omliggende terrein (uiteraard met uitzondering van de eigen flat) altijd aangelijnd te zijn. Eventuele door huisdieren veroorzaakte verontreiniging in de gemeenschappelijke ruimten of in de tuin dient onmiddellijk door de desbetreffende huurder te worden verwijderd;
e. Afval. Het plaatsen van huishoudelijk afval en/of grof vuil in de gemeenschappelijke ruimten of op het terrein is niet toegestaan. Huishoudelijk afval dient in de daarvoor bestemde containers te worden gedeponeerd in afgesloten zakken. Dus geen los afval erin deponeren. Grof vuil dient op de door de Spaarnelanden vastgestelde wijze te worden behandeld.
Het bestuur (conform artikel 9.6 van de Statuten) is bevoegd een aantal commissies van een of meerdere personen te benoemen, waarbij leden bepaalde taken op zich nemen. Deze commissieleden fungeren als aanspreekpunt ten aanzien van de aan hen toevertrouwde onderdelen en handelen naar bevind van zaken. Bij twijfel vindt terugkoppeling naar het bestuur plaats. Namen en telefoonnummers en een taakomschrijving worden door het bestuur verstrekt als aanhangsel van dit HR. In ieder geval zullen de volgende commissies worden benoemd:
a. Kascommissie;
b. Vlag;
c. Gastenkamers;
d. Interieurcommissie algemene ruimten (op afroep).
e. Evenementen (op afroep)
De in artikel 5 genoemde commissies zijn het aanspreekpunt voor de huurders inzake hun specifieke werkterrein.
Het bestuur overlegt regelmatig met de commissies over de behandeling van klachten en suggesties en zal met de desbetreffende commissies plannen opstellen tot verbetering en/of afhandeling.
Ook zal het bestuur regelmatig overleg plegen met de verhuurder/beheerder over de wijze waarop aan de wensen van de huurders kan worden tegemoetgekomen, alsmede over alle andere zaken die het algemene woongenot kunnen bevorderen. Derhalve dienen leden-huurders zich in eerste instantie te melden bij de desbetreffende commissies en/of het bestuur ten aanzien van algemene wensen en klachten en niet zelf direct de beheerder aan te spreken of eigen maatregelen te treffen, tenzij in noodgevallen.
Het bestuur is bevoegd tot het verlenen van kortlopende opdrachten, waarbij de kosten een bedrag van € 500,- per opdracht niet te boven gaan.
Wijzigingen van het HR kunnen slechts plaatsvinden in een ALV. De door het bestuur voorgestelde wijzigingen of aanvullingen worden meegezonden met de convocatie voor de vergadering.
Leden kunnen ter vergadering eveneens wijzigingen of aanvullingen voorstellen, die dan door het bestuur overwogen zullen worden en in de eerstvolgende ALV verder worden behandeld.
Het bestuur is gemachtigd zich aan te sluiten bij eventuele overkoepelende landelijke organen op het gebied van wonen en huren.
Bij overtreding of niet-nakoming van de bepalingen van het HR is het bestuur gemachtigd passende maatregelen te nemen. Tevens is het bestuur gemachtigd tot het verlenen van tijdelijke ontheffing van een bepaling in speciale gevallen.
In alle gevallen waarin dit HR niet voorziet beslist het bestuur.
Haarlem, 1 maart 2022